Skip to main content

Príroda, v ktorej žijeme,  prechádza krízou. Zemské druhy vymierajú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Poľnohospodárstvo využíva viac ako tretinu svetovej pôdy. Preto by sme sa mali zamyslieť, či nestojí za zváženie už od dnešného dňa začať vyrábať oveľa viac fairtrade produktov!

 

Životné prostredie

Životné prostredie priamo závisí od prosperujúcej biodiverzity. V súčasnosti čelíme neistote, ktorá neustále narastá. Táto neistota sa týka zdrojov potravín a pitnej vody. Zabúdame, že zdravé prírodné prostredie je pre nás kľúčové.

Takmer štvrtina svetovej populácie je závislá od poľnohospodárstva.

Farmári však trpia na pôdu, ktorá je degradovaná, na vodu, ktorá je znečistená, na pôdnu eróziu a nadmerné používanie toxických pesticídov. Otázkou je, či chceme chrániť našu prírodu? Berieme na vedomie a do úvahy dopady, ktoré má náš život na prírodu okolo nás?

Ak sa chceme stať viac ohľaduplní, musíme zmeniť spôsob, akým obhospodarujeme našu pôdu z ktorej vyrábame potraviny. Monokultúra eliminuje všetku ostatnú biodiverzitu, je neprirodzená a riskuje zničenie miestnych ekosystémov. To vedie k vyhynutiu živočíšnych aj rastlinných druhov.

Mali by sme zmeniť prístup farmárov k spôsobu ich práce, prejsť z monokultúry na iný spôsob poľnohospodárenia. Zároveň by sme mali podporovať biodiverzitu a iné udržateľné poľnohospodárske metódy. Práve to bude mať dlhodobý pozitívny vplyv na životné prostredie a prírodu, v ktorej žijeme.

 

Čo sú Fairtrade produkty?

Fairtrade International je inštitút a značka pre podniky a výrobcov, ktorí menia spôsob fungovania na trhu. Dosahujú to zlepšením platových podmienok, vytváraním dôstojných pracovných podmienok a spravodlivejším obchodovaním pre poľnohospodárov a pracovníkov v rozvojových krajinách.

Ak sa ako spotrebiteľ rozhodnete pre produkty označené Fairtrade, môžete týmto každodenným konaním aj vy aktívne prispievať k zmene. Napríklad, kontrolujete etikety na výrobkoch pri nakupovaní? Nabudúce si skúste tieto etikety lepšie prezrieť, možno na niekoľkých z nich nájdete aj označenie Fairtrade.

Týmto spôsobom pomôžete zlepšiť životy farmárskych komunít a ich budúcnosť!

Normy značky Fairtrade zakazujú používanie určitých agrochemikálií, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie, a povzbudzujú farmárov, aby znížili používanie pesticídov. Poľnohospodári sú potom schopní zlepšiť kvalitu svojej pôdy.

 

Fairtrade poľnohospodárstvo chráni životné prostredie

Fairtrade je spôsob hospodárenia, ktorý chráni ľudí aj životné prostredie.

Čo je špecifické pre fairtrade spôsob farmárčenia je ochrana životného prostredia. V prípade, že sa farmári rozhodnú predávať produkty s označením fairtrade, sú povinní zlepšit kvalitu pôdy, na ktorej tieto potraviny pestujú. Takisto, voda ktorou pôdu zalievajú musí vykazovať istú kvalitu. Títo farmári sú taktiež povinní zvládať škodcov, prírodný odpad, znižovať emisie skleníkových plynov a vyhýbať sa používaniu škodlivých chemikálií.

Fairtrade poľnohospodárstvo chráni biodiverzitu!

Teraz sa pozrieme bližšie na spôsoby, akými produkty fairtrade pomáhajú chrániť životné prostredie.

fairtrade

Ako fairtrade poľnohospodárstvo chráni životné prostredie

Existujú 4 hlavné spôsoby, ako produkty fairtrade pomáhajú chrániť životné prostredie.

 

  1. Fairtrade farmári vysádzajú stromy

Jedným z hlavných problémov, ktorým spoločnosť v súčasnosti čelí, je rozsiahle odlesňovanie. Odlesňovanie je spôsobené najmä rozširovaním polí a pasienkov. Tento čin tiež predstavuje takmer 20 % všetkých emisií skleníkových plynov! To je viac, než koľko škodlivých emisií vyprodukuje celý svetový dopravný sektor.

Model udržateľného poľnohospodárstva už však existuje. Ohľaduplná produkcia potravín a zdravé lesy môžu koexistovať. 

Hovorí sa tomu agrolesníctvo.

Tento typ poľnohospodárstva pestuje stromy popri plodinách a/alebo zvieratách. V dôsledku toho dochádza k zlepšeniu hustoty živín v pôde a v kolobehu vody. Ďalej sa tak zabraňuje erózii pôdy a tým pádom dochádza k zvýšeniu biodiverzity.

Výsadba stromov, a teda vytváranie biotopov pre prirodzených opeľovačov, stabilizuje pôdu a našu klímu!

 

       2. Fairtrade farmári znižujú používanie škodlivých pesticídov

Škodlivé pesticídy znižujú biodiverzitu a najmä znečisťujú vodu a pôdu. Tieto pesticídy sú škodlivé chemikálie, ktoré sa často používajú v poľnohospodárstve.

Tieto chemikálie však môžu poškodiť aj zdravie farmárov a pracovníkov. Spôsobuje im mierne príznaky, ako sú bolesti hlavy a vyrážky, až po dlhodobejšie problémy v podobe poškodenia pečene alebo nervových ochorení.

Takže uhlíková stopa a organický pôvod produktov nie sú jediným environmentálnym problémom, ktorý sa v súvislosti s poľnohospodárstvom rieši. Zdravie farmárov je tiež veľmi dôležité!

 

3. Fairtrade farmári chránia biodiverzitu

Čo rozumieme pod pojmom biodiverzita? Poukazuje na rozmanitosť živých druhov na Zemi a je predpokladom vzniku akéhokoľvek života.

V súčasnosti je biodiverzita ohrozená nadmerným (zne)užívaním prírodných zdrojov a klimatickými zmenami. Poľnohospodári sa však môžu zapojiť do širokej škály činností, ktoré potenciálne podporujú biodiverzitu.

Tieto činnosti zahŕňajú znížené používanie chemikálií, organickú výrobu, kompostovanie a výsadbu stromov.

Napríklad kompostovanie je užitočné z hľadiska biodiverzity, pretože kompostovaný odpad môže nahradiť umelé hnojivá. Na skládke zároveň skončí menej organického odpadu produkujúceho metán. Použitie kompostu tiež zlepšuje hladinu živín v pôde a schopnosť zadržiavať vodu.

 

       4. Fairtrade farmári znižujú spotrebu vody

Prijatie novej technológie pomáha farmárom znížiť spotrebu vody na poliach. Keďže voda je nevyhnutná na pestovanie produktov, existujú trvalo udržateľné spôsoby zavlažovania polí. Nové úpravy vody môžu znížiť spotrebu vody o 90 %, ak sú správne implementované.

Ak sa teda rozhodnete kúpiť fairtrade, pomáhate a podporujete farmárov v boji s často ničivými dopadmi klimatických zmien!

fairtrade certification