Skip to main content

Či už je to pri prvých teplých lúčoch zapadajúceho slnka alebo počas veterných nocí – sila momentu závisí od našej spoločnosti. Aj tie najobyčajnejšie chvíle s blízkymi sa raz stanú výnimočnými, preto si zaslúžia byť podfarbené lahodnou chuťou, ktorá nám bude evokovať šťastné spomienky. Veď aký nápoj v sebe nesie väčšiu gráciu ako kvalitné a zdravé víno, ktoré bolo už počas starovekého Egypta považované za výsadu faraónov, elít a významných osobností? 

Niet divu, že jeho opojná aróma si podmanila celú planétu – v súčasnosti sa odrody viniča pestujú dokonca aj na Antarkríde! Víno s chlebom si so sebou vzal aj astronaut Buzz Aldrin pri jeho lete do vesmíru v roku 1969. Ešte predtým, ako sa s Neilom Armstrongom prešiel po mesiaci, tak vo vesmíre prijal sväté prijímanie. 

A tak ako sa menila celá spoločnosť a naše životy, aj črty vína a jeho dodávateľské reťazce sa prispôsobovali aktuálnej dobe. Kým sme v časoch stereotypných lockdownov snívali o slobode za stenami našich domovov, nachádzali sme spestrenie v podobe šumivého vína a luxusnejších chutí. Neskôr sme sa rozbehli do znovu otvorených barov a reštaurácií, kde sme túžili vidieť čo najviac známych tvárí. 

V súčasnosti, keď počiatočné vzrušenie opadlo, si naďalej vieme vychutnať kvalitné jedlo, zrelé víno a hodnotnú spoločnosť v pohodlí domova aj za hviezdnej noci v meste. Tento trend má podľa odborníkov pokračovať aj v roku 2023. Aké ďalšie predpovede o pití vína na tento rok prezradili experti? 

1. Lokálne víno sa dostane na výslnie

Odborníci predpokladajú, že ľudia budú čoraz viac podporovať nezávislých výrobcov a obchodníkov, a preto budú nakupovať čo najlokálnejšie značky. 

Podľa Rositsy Kasabovej, bulharskej pestovateľky vína, producentky a majiteľky Villa Vinifera, sú vždy zaujímaví najmä vinári, ktorí sa odvážia experimentovať s dávno zabudnutými technológiami alebo skúšať nové postupy. Zákazníkom odporúča uprednostniť malých producentov, konkrétne tých, ktorí vyrábajú víno zo svojich vlastných viníc, vďaka čomu môžu garantovať jeho kvalitu. 

Podobné hodnoty inšpirovali aj slovenskú značku Carpate Diem. “Pretože sme si vedomí toho, že len z kvalitnej suroviny môžeme vyrobiť kvalitné víno, vysádzame a obhospodarujeme vlastné vinohrady,” vysvetľujú výrobcovia. Nájdeme ich v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v modranskom vinohradníckom rajóne v katastri obce Šenkvice a mesta Modra. 

Carpate Diem, rodinné vinárstvo, vyrábalo prvé vína pre zábavu a potešenie priateľov. Dnes ponúka záujemcom aj fascinujúci zážitok v podobe prenájmu vinohradov, kde ich zadväcuje do tajov pestovania viniča, spracovania hrozna a výroby ich vlastného vína. Okrem toho organizuje početné degustácie a podujatia na rôzne príležitosti, ako aj ponuku personalizovaných darčekových vín. 

2. Etické etikety zaujmú najviac

Tak ako v iných segmentoch, aj vo vinárstve platí, že podmienky samotnej produkcie a hodnoty značky pri predaji zavážia. Výrobcovia, ktorí dbajú na používanie ekologických postupov pri pestovaní hrozna, dodržiavanie férových podmienok pre ich zamestnancov a preferovanie udržateľného balenia, sa dočkajú pocitu zadosťučinenia. Ľudia si totiž chcú vybrať víno, ktoré je v súlade s ich hodnotami.   

„Vzhľadom na klimatické zmeny sa bude nepochybne upriamovať pozornosť na vinárstva, ktoré používajú menej pesticídov, recyklujú vodu a spravodlivo zaobchádzajú s výrobcami a pracovníkmi vo vinohradoch,” vysvetľuje Nicolás Andrés Martianhes, someliér manhattanskej Balvanera. Podobne úspešné budú podľa neho vína s nízkym zásahom či organickým a biodynamickým atribútom, pretože novým spotrebiteľom záleží na ekológii a zdraví.

Konzumenti chcú podporiť aj tematiku diverzity, rovnosti a inklúzie. Na scénu totiž nastupuje rasovo a etnicky najrozmanitejšia generácia, generácia Z, a tá chce podporiť skupiny, ktoré historicky zažili diskrimináciu: čiernych ľudí, pôvodných obyvateľov a ľudí inej farby pleti, ako aj komunitu LGBTQIA+ a ženské producentky. 

Podľa Bruna Almeidu, portugalského vinárskeho pedagóga, viedla k uznaniu čiernych vinárov a žien vináriek „dlhá a ťažká cesta“, ale záujem sa zvyšuje: “Sú to malé kroky, ale deje sa to.”

„Ľudia spájajú časť svojej vlastnej identity s tým, čo chcú kúpiť,“ potvdrzuje Cara Patricia, spolumajiteľka sanfranciského baru DECANTsf a dodáva, že objavovanie rôznorodých perspektív a skúseností vinárov “robí víno vzrušujúcejším.”

“Od januára 2021 hospodárime v systéme ekologického poľnohospodárstva,” opisuje aj slovenská značka Carpate Diem. “Vstúpili sme do procesu certifikácie ekologickej poľnohospodárskej výroby. Z hľadiska slovenskej legislatívy ide o trojročnú konverziu – prechodnú dobu medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním. Výsledkom zavádzania systému kvality bude označenie, že naše hrozno a vína sú v BIO kvalite, deklarované znakom ekologického poľnohospodárstva Európskej únie.”

Z pohľadu filozofie vinárstva však hospodári Carpate Diem ekologicky už od začiatku. Svoj vinič chráni pred chorobami pomocou prípravkov spoločnosti Bioka, ktorá vyvíja ekologické hnojivá bez rezíduí škodlivých pre ľudí a životné prostredie. Surovinu, z ktorej vyrába vína, si vinárstvo pripravuje už vo vinohrade. Po celý rok tiež dohliada na zdravotný stav hrozna, čím minimalizuje použitie akýchkoľvek prídavných látok. 

Carpate Diem je však výnimočné aj svojimi hodnotami inklúzie a zdravia svojich verných klientov. Dokonca aj tých, ktorí trpia histamínovou intoleranciou, a teda by si inak piť víno dovoliť nemohli. “Vďaka našim technologickým postupom vyrábame vína, ktoré sú zdravotne vyhovujúce. Výsledky rozboru vzoriek vín v certifikovanom laboratóriu potvrdili, že hladina histamínu v nich je veľmi nízka až nulová. Momentálne teda máme v portfóliu väčšinu vín s hladinou histamínu na úrovni, ktorú tolerujú aj histaminici,” uvádza značka.

3. Kvalita víťazí nad kvantitou

Aj v roku 2023 si podľa odborníkov bude chcieť väčšina populácie pochutnať na luxusných vínach, podobne ako počas pandémie. 

Potvrdzuje to aj Scott Diaz, senior viceprezident marketingu a globálnej stratégie značky v rámci Demeine Estates v Napa Valley. Podľa neho v dôsledku inflácie „spotrebitelia pijú menej, ale pijú lepšie. Vidíme, že kvalitné víno sa vzpiera všetkým trendom.“

Je to jedna z irónií klimatických zmien. Ročníky síce počas pandémie utrpeli katastrofu, ale globálne otepľovanie – spolu so zlepšeným manažmentom vinohradov – tiež zabezpečilo väčšiu konzistentnosť dozrievania a celkovo lepšie vína ako v minulosti. „Ak sa pozriete na 60., 70. a 80. roky v Piemonte, Burgundsku a Bordeaux, mali ste šťastie, že ste mali tri alebo štyri dobré ročníky za desaťročie, ale teraz je každý rok skvelý,“ poznamenáva Rocco Lombardo, prezident spoločnosti Wilson Daniels, ktorá reprezentuje exkluzívne portfólio najuznávanejších vín a alkoholických nápojov na svete. 

Zároveň netreba zabúdať na skutočnosť, že počas koronavírusu najbohatší ľudia sveta ešte viac zbohatli a zo strany spotrebiteľov, ktorí museli sedieť doma, bol obrovský dopyt po víne. Aj stredná trieda mala väčší disponibilný príjem z peňazí, ktoré by inak minula na dovolenky a iné zážitky. 

4. Tradícia sa spojí s najmodernejšími technológiami

Vinári, ktorým patrí budúcnosť, už pochopili, že ak chcú zvýšiť svoj predaj, ich značka musí držať krok s dobou. Udržateľnosť marketingu, predaj nových regiónov a neznámeho hrozna či obchodovanie so zberateľskými fľašami – všetky tieto činnosti sa dnes spoliehajú na úspech technológie. Najmä ak cieľové publikum vyrástlo v dobe internetu.

„Spotrebitelia, ktorí majú 35 rokov, sa začínajú dostávať do vyšších príjmových skupín. V popredí je digitálna angažovanosť, ktorú ešte znásobili následky COVID-19,“ tvrdí Alexander Michas, prezident newyorkského portfólia vín Vintus. „Ak máte v reštaurácii alebo maloobchode málo zamestnancov, kto hovorí vašim zákazníkom o vínach? QR kódy na štítkoch, nápisoch. Ako prezentujete informácie? Vinárske závody vytvárajú videá a investujú do lepších webových stránok a sociálnych médií. Marketing – alebo nedostatok marketingu – spred 25 rokov už nestačí.“

Ani slovenskí producenti nezaostávajú. Najprogresívnejšie je vinárstvo Carpate Diem zo Šenkvíc, ktoré ako prvé implementovalo technológiu blockchainu od Gratitude. Tá sa bežne využíva v leteckom i vesmírnom priemysle na zabezpečenie dohľadateľnosti dát vo výrobných procesoch, transparentnosti a zvyšovaní efektivity dodávacieho reťazca. Vďaka tomu blockchain pomáha pri odhaľovaní falzifikátov a slúži ako účinný nástroj pri deklarovaní originality, kvality a pôvodu. 

“Našou snahou je, aby výrobné procesy a technológie pestovania a spracovania hrozna a výroby vína odrážali najnovšie trendy vo vinohradníctve a vinárstve, a zároveň boli v súlade s prírodou. To, čo však navždy ostane a nezmení sa, je rodinná tradícia a láska k vínu,” opisujú predstavitelia Carpate Diem. 

Všetky kvalitné vína od Carpate Diem tak majú svoj vlastný “rodný list”, ktorý si zákazník môže prezrieť jednoduchým naskenovaním QR kódu na etikete. Dozvedia sa tak detailné informácie o mieste vzniku vína, dátume jeho fľašovania, pôvode surovín, z ktorých bolo vyrobené, ako aj postup jednotlivých krokov jeho výroby. Nechýba ani prezentácia vinárstva a jeho kontakty.

„Pestovanie viniča a dorábanie vína je pre našu rodinnú firmu nielen ekonomickou činnosťou, ale hlavne životnou filozofiou spojenia prírody a človeka. Našou snahou je nájsť čo najdokonalejšie prepojenie medzi pestovaním viniča s následným vhodne zvoleným spracovaním dopestovanej suroviny,“ opisuje Peter Fitz, majiteľ vinárstva. “Veľmi nám záleží na tom, čo našim zákazníkom ponúkame, akým spôsobom sme dopestovali hrozno a ako sme z neho vyrobili víno. Preto sme sa rozhodli využiť technológiu blockchain pri výrobe vína a prepojiť prírodu s novými modernými technológiami.“

Všetky štyri trendy poukazujú na to, že vinársky svet sa prispôsobuje farmárčeniu, predaju a marketingu 21. storočia. Napriek ekonomickej neistote, meniacej sa spotrebiteľskej základni a komplikáciám spôsobeným klimatickými zmenami si tak priemysel buduje svoju odolnosť – čo je skvelou správou!