Skip to main content

Pre dobrých a etických ľudí je veľmi ťažké predstaviť si podvádzanie pri podnikaní. Ako môžeme zabrániť tomu, aby inžinieri, manažéri alebo zamestnanci konali neeticky? V našej spoločnosti radšej využívame etické zdroje!

Prečo musím hľadať etické zdroje?

Podľa výskumníkov v tejto oblasti sa v práci často stretávame s nekonečným prúdom etických dilem. Som si istý, že sa s tým viete stotožniť. Otázkou je, či na to existujú nejaké riešenia? Aké užitočné poznatky nám pomôžu, keď čelíme týmto prekážkam?

Čo je to neetické správanie?

Napríklad zamestnanci konajú neeticky, ak sa rozhodnú zneužiť čas spoločnosti. Alebo možno pripisovaním zásluh za prácu iných. Niekedy ste dokonca mohli zažiť obťažovanie medzi kolegami vo vašej spoločnosti, však? Nie sú to veľmi lichotivé situácie, ale stávajú sa. Preto nespokojní zamestnanci poukazujú na mnohé etické problémy na pracovisku.

“Po prvé, kolegovia v práci sa môžu cítiť ohrození svojimi spolupracovníkmi. Po druhé, ak sa rozhodnú nahlásiť neetické správanie, môžu sa obávať spätnej väzby a potenciálneho trestu za to.”

Napriek tomu, ak vezmeme do úvahy rôzne povahy ľudí, toto správanie môže jednoducho zostať neohlásené. Buď preto, aby sa vyhli konfliktu, alebo aby si udržali prácu. Jednoducho povedané.

Čo môžem urobiť, aby som zmiernil pochybenia zamestnancov?

Neexistuje presný návod, ako zmierniť nesprávne správanie zamestnancov a zároveň zmierniť obavy z pomsty pre tých, ktorí sú toho svedkami. Aj keď na to neexistuje jednoduchá odpoveď, existuje niekoľko metód na riešenie týchto etických problémov na pracovisku. Metóda zahŕňa tieto hlavné body činnosti:

  • Zaviesť etický kódex
  • Poskytovať zdroje a vzdelanie
  • Využiť dôverný systém
  • Byť dôsledný

A teraz sa ponorme do každého z týchto bodov hlbšie a porozprávajme sa o tom, čo presne možno urobiť, keď sa rozhodnete pre etické zdroje vo vašej spoločnosti. Dúfam, že to bude užitočné a poučné.

udrzatelnost-slusnost-kodex-etikcke chovanie-eticke zdroje-pravidla-dobra praca-transparentne-politika

Zaveďte etický kódex

Dôležitá je veľkosť spoločnosti. Menšie spoločnosti zvyčajne nemajú toľko dokumentácie, ktorá sa týka rôznych situácií, ktorým môže spoločnosť čeliť. Väčšina veľkých spoločností však uplatňuje etické kódexy.

Tieto etické kódexy často jasne stanovujú definíciu „za“ a trest „za“ nesprávne konanie zamestnanca. Takýto dokument slúži na poskytnutie informácií o poslaní a filozofii spoločnosti. A tiež definujú štandardy, ktoré musia zamestnanci dodržiavať.

Spoločnosti by však mali z času na čas prehodnotiť tieto etické kódexy a etické zdroje. Prispôsobiť sa novým trendom a celkovo zostať v obraze.

Poskytujte zdroje a vzdelanie

Keď zavediete určitú politiku, vaši zamestnanci môžu odmietnuť zmenu. Možno je to len preto, že vaši zamestnanci nerozumejú, ako implementovať určité zmeny a podľa toho konať. Avšak práve preto, že môžu zo začiatku čeliť ťažkým časom, sú plne schopní prispôsobiť sa novým postupom.

Preto ako zamestnávateľ musíte poskytnúť dostatok vzdelávacej podpory a príležitostí. Potom budete môcť úspešne implementovať rôzne zmeny v kódexe a nastaviť nové ciele vo vašej spoločnosti. Vysvetlite svojim zamestnancom dôvody vašej vízie, aby ste maximalizovali túto úspešnú implementáciu.

Využite dôverný systém

Po zavedení zásad vo vašej spoločnosti a poskytnutí zdrojov a vzdelávacích systémov na ich implementáciu musíte zabezpečiť dôvernosť. Teraz vaši zamestnanci chápu, že pravdepodobne nebudú čeliť žiadnym následkom za nahlásenie neetického správania. Stále sa však môžu báť, že budú tými, ktorí budú hovoriť.

udrzatelnost-slusnost-kodex-etikcke chovanie-eticke zdroje-pravidla-dobra praca-transparentne-politika

Buďte dôsledný

Dokázali ste to všetko urobiť, preskúmať možné etické zdroje, ktoré by ste mohli implementovať vo vašej spoločnosti, a konali ste podľa toho? No, teraz v tom musíte byť dôslední. Vaši zamestnanci to určite ocenia. Možno tak vzrastie ich dôvera vo vás. Dodržiavanie prísneho etického kódexu prispieva aj k finančnému úspechu a bezpečnosti vašej spoločnosti. Myslím, že to dáva celkom dobrý obchodný zmysel, však?

Takže zavedením nových zásad a podpísaním súhlasu sa vaši zamestnanci zaväzujú, že sa budú zodpovedať za nové a vyššie štandardy. Ak sa tak rozhodnú neurobiť, musia za to niesť následky! Vy ako zamestnávateľ musíte súhlasiť s tým, že budete zodpovedať rovnakým štandardom. Kompromis dohody vedie k obrovskému zlyhaniu systému. A potom, čo sme urobili toľko práce, je to presne to, čomu chceme zabrániť.