Skip to main content

Do Valentína zostáva už len pár dní a väčšina ľudí naliehavo zháňa darčeky pre osoby, na ktorých im záleží. Štrnásty február je určený na ospevovanie lásky, no stáva sa aj terčom kritiky kvôli bezmyšlienkovitému konzumu. 

Je pravdou, že Valentín sa často spája s nadmernou spotrebou, plytvaním a poškodzovaním životného prostredia. Tradičné valentínske oslavy môžu mať na prírodu výrazný vplyv – od predaja rezaných kytíc a používania jednorazových obalov až po energeticky náročné cestovanie a prehnane drahé darčeky. 

Tento obľúbený sviatok môže preto spôsobiť, že mnohí ľudia sa cítia rozpoltene. Najmä tí, ktorí chcú zapôsobiť na partnera a nájsť preňho dokonalý darček, no zároveň sa snažia prihliadať na udržateľnosť. 

Stačí však zachovať pokoj a urobiť niekoľko malých zmien v nákupnom správaní. Dnešná doba ponúka množstvo alternatívnych a modernejších prejavov náklonnosti. Ak sa budete držať našich odporúčaní, prežijete nezabudnuteľný a ekologicky zodpovedný Valentín, z ktorého budete mať rozhodne dobrý pocit. Dvojnásobnú radosť dokážu spôsobiť gestá, ktoré sú láskavé nielen k milovanej osobe, ale aj k planéte. 

Poďme sa bližšie pozrieť na tipy, ktoré sme pre vás prichystali a ktoré môžu slúžiť ako malý sprievodca perfektným dňom.

1. Kvety zaodeté do šiat

Kvety sú snáď najtradičnejším darčekom pri každej dôležitej príležitosti a životných míľnikoch. Ide prevažne o džentlmenské  gesto, ktoré dámy ocenia. Všetkým je však známa ich pominuteľnosť a pokiaľ sa ich nerozhodneme vysušiť, skončia po pár dňoch v koši. Z toho dôvodu by sme mali zvážiť, odkiaľ a ako nakupujeme rezané kvety. 

Priemysel rezaných kvetov – alebo kvetinársky priemysel – vznikol v Anglicku koncom 19. storočia. V posledných dekádach sa situácia v tomto odvetví vymyká spod kontroly, a to najmä vplyvom komerčných osláv. Problémom je chemické znečistenie. Výroba rezaných kvetov je proces s krátkym cyklom výroby, ktorý si vyžaduje rozsiahle používanie agrochemikálií. Tie majú negatívny vplyv na ovzdušie, pôdu i zásoby vody.

Ak sa rozhodnete darovať kvety, hľadajte tie sezónne, ktoré neboli privezené zďaleka. A máme pre vás aj ďalší tip! V Gratitude sme rozmýšľali, ako pozdvihnúť krásu čerstvých kvetov a najmä, ako zredukovať nerecyklovateľný celofán, v ktorom sú často balené. Inšpirovali sme sa od našich obľúbených Včelobalistov! Sme presvedčení, že vami darovaná kytička sa bude krásne vynímať v pestrofarebnom obale zo 100 % BIO bavlny pozlátenej voskovou zmesou. Svojim doslova rozkvitnutým vzorom rozvinú vôňu vašej kytice! Skúste rozkvitnuté trio – set troch rôznych veľkostí, ktoré majú mnohoraké využitie.

A pokiaľ by ste chceli vyskúšať kompletnú kombináciu rozličných veľkostí, vaše srdce zaplesá pri folklórnych ornamentoch týchto balení. Ukryjete pod ne skutočne všetko, od maličkého kúska syra až po celý plech.

K valentínskej tematike sú aktuálne srdiečka zobrazené na novej zaláskovanej edícii. Včelobalisti sú známi svojimi kreatívnymi limitkami a nesklamali ani teraz! Valentínska edícia obsahuje dve rôzne veľkosti, takže sa nemusíte obávať, že sa o ne doma pobijete. 

Desiata zabalená v tomto roztomilom obale rozhodne vyčarí široký úsmev na tvári vášho partnera. Navyše, včelobal zanechá na chlebíku či žemli dokonalú sladkastú vôňu z vosku. Mňam! A čo je skvelé – táto radosť nepominie! Vďaka svojej dlhej životnosti vám bude naďalej poslušne slúžiť a uchová vaše potraviny čerstvé. 

Pri výbere darčeka pre partnera stojí za zváženie aj rastlina v kvetináči, ktorá vydrží omnoho dlhšie a skvalitní vzduch vo vašom domove. Včelobal sa uchytí aj ako pomocník pri presádzaní či množení rastliniek. Tento tip nadchne nejedného nadšenca pre záhradkárčenie.

Ak ste ešte neskúsili život so včelobalmi, choďte do toho. Ich originálne motívy budú istotne láskou na prvý pohľad!

2. Podporte lokálneho výrobcu cukroviniek

Na Valentína je lásku cítiť vo vzduchu a sladkosti v bruchu. Azda každý bol už obdarovaný čokoládou či bonboniérou, no nie vždy poznáme pôvod a kvalitu týchto maškŕt. O zložení ani nehovoriac! Keď nám padne zrak na všetky konzervačné látky a palmové tuky obsiahnute v produktoch, prejde nás aj chuť. 

To sa však nemôže stať v prípade šikovnej cukrárky Zuzany Albertiny a jej sladkej dieľne Pocheraje. Jej skúsenými rukami prešlo už množstvo koláčikov, ktoré každým dňom tešia čoraz viac zákazníkov.

Pri výbere ingrediencií sa zameriava výhradne na lokálnych dodávateľov. Čerstvosť a prvotriedna kvalita sú najdôležitejšími ingredienciami každého jedného receptu. Jej dobroty sú veľmi návykové a verte, že vo dvojici vám budú chutiť ešte viac!

Ponuka cukrárne je bohatá, no Zuzka je preslávená najmä špecifickými koláčikmi zo Záhoria – Sekulskými drobnými. Sami sme si na nich pochutnali a môžeme potvrdiť, že poctivo vykysnuté cesto sa nám skutočne rozplývalo na jazyku. Vďaka širokej škále plniek si každý príde na svoje – ochutnať môžete jemné tvarohové, orechové či makové prevedenie a ohúri aj výraznejšia lekvárová chuť. Ťažko povedať, ktorý variant je víťazom, preto by sme odporučili okoštovať všetky! 

3. Spomaľte so sviečkami od SO.SLOW 

Pokiaľ ide o lásku a romantiku, každý z našich zmyslov zohráva nesmierne dôležitú úlohu. Aromaterapia je pohladením nášho čuchu, dokáže pozitívne vplývať na náladu, posilniť intimitu a vzbudiť vášnivé pocity. 

Existuje mnoho prírodných vôní, ktoré môžu spestriť romantické večery. Našim tipom pre rozvoňanie vzťahu sú ručne vyrobené sviečky od SO.SLOW, ktoré vám a vašej polovičke pomôžu zabudnúť na zvyšok sveta. Slovenská značka má na zreteli udržateľné a ekologické ciele, preto je základnou zložkou ich sviečok sójový vosk, ktorý je 100 % prírodnou a biologicky rozložiteľnou alternatívou tradičných parafínových sviečok. Drevený knôt je ďalšou odlišnosťou, ktorá sviečke dodáva príjemnú intenzitu horenia. 

Ak si pri týchto riadkoch trápite hlavu výberom vhodnej vône, my vám prinášame našich valentínskych favoritov.

Začneme klasikou – kráľovnou kvetín – ružou. Ruža je vďaka svojej sladkej a jemnej vôni najromantickejším kvetom zo všetkých. Mnohí si s ňou automaticky asociujú lásku a odvážnosť. S touto vôňou nemôžete nič pokaziť!

Častým znakom zmyselnosti býva i jazmín. Vo viacerých kultúrach je obdivovaný ako symbol večnej lásky a považovaný za afrodiziakum. V kombinácii so santalom dodáva tejto sviečke sladkastú arómu a navodzuje pocity tepla a vášne. Nájdete ho ukrytý v Zen sviečke.

Ďalším omamným tipom je sviečka s vôňou pivónie v hliníkovej znovu použiteľnej nádobke. Pivónia je viac než len nádherná, aj ona je plná významov. Nesie v sebe porciu lásky, cti, šťastia, bohatstva, romantiky a krásy. Pivonka má silnú kvetinovú vôňu s ľahkým citrusovým nádychom, ktorá pôsobí veľmi upokojujúco a žensky.

Sviečky sú dizajnované v nádherných baleniach – elegantnom skle, štýlovej plechovke a jedna z kolekcií je dokonca liata do znovu použitých fliaš od vína. Tento voňavý darček vám bude zútulňovať domov viac než len pár hodín. Vďaka premyslenej zero-waste filozofii SO.SLOW je možné uchovať nádobku sviečky, ktorá si dozaista nájde využitie vo vašich domácnostiach.

Užite si každý okamih spoločne stráveného času v prítomnosti útulného svetla, ktoré rozžiari aj to najskrytejšie miesto vo vašej duši. 

4. Vychutnajte si okamih plnými dúškami v spoločnosti slovenského vína

V predchádzajúcom tipe sme už spomenuli vínovú fľašu, no naplnenú voskom. K čarovnému svetlu sviečky však neoddeliteľne patrí i samotné lahodné vínko, ktoré vyplavuje oxytocín, tzv. “hormón lásky”. Napokon, čo je romantickejšie ako podeliť sa o pohár vína so svojou polovičkou? Pokiaľ si chcete vybrať zo širokej škály kvalitných produktov, odporúčame lokálneho výrobcu, ktorý stavia na piedestál svoju transparentnú výrobu. Hovoríme o rodinnej značke Carpate Diem. Vo svojich vinohradoch pilne pracujú na dokonalosti ich produktov, radi experimentujú, ba dokonca sú hrdými výrobcami vín s nízkym histamínom. Fľaše so značkou Carpate Diem dýchajú šenkvickou tradíciou a zanechajú vo vás pocit pôžitku. 

V ponuke majú rôzne druhy od červeného, cez ružové, biele až po hravé a svieže frizzante. Záleží na vás, aké víno preferujete, no obvykle sa Valentín spája s červeným vínom.

Je totiž bohaté, má hlbokú chuť, ale zároveň pôsobí mysticky. Pomôže vám uvoľniť sa, relaxovať a skutočne vnímať tú krásnu tvár, ktorá sa na vás pozerá spoza stola. Víno od Carpate Diem je jednoznačne najlepší spôsob, ako ukončiť tento špeciálny deň. Je už len na vás, či to bude pri chutnom jedle alebo filmovom večere. Buďte bez zábran a nechajte čas plynúť.

Na záver by sme radi podčiarkli, že darovať čas je tým najvzácnejším prejavom a skutkom. Spoločne strávený čas je najudržateľnejší darček. Vyberte sa na prechádzku do prírody, vyrazte na kultúrne podujatie, masáž alebo jednoducho relaxujte a užívajte si spoločnosť toho druhého bez tlaku drahých darov alebo prehnane náročných aktivít.

Pre nezadaných môže byť Valentín pripomienkou dôležitosti sebalásky a starostlivosti o seba. Hoci je dôležité vážiť si a budovať vzťahy s inými, rovnako dôležité je uvedomovať si vzťah k sebe samým. Pravdou je, že až keď sa človek naučí byť sám so sebou, je schopný fungovať vo vzťahu. Je preto podstatné venovať čas svojim vlastným potrebám a túžbam, či už prostredníctvom sebareflexie, starostlivosti o seba alebo trávenia času s priateľmi a rodinou. Aj sólo rande tak môže predstavovať skvelý nápad. 

Veríme, že vás sprievodca valentínskym rande obohatí o inšpirácie, bez ohľadu na to, či ste vo vzťahu alebo nezadaní. Využime tento blížiaci sa sviatok na zamyslenie sa, ocenenie všetkej radosti a šťastia, ktoré láska prináša do našich životov, a šírme ju deň čo deň. 

S láskou, 

Gratitude tím

P.S. Pošli lásku ďalej!