Skip to main content

Chceli by ste ísť na nákupy, ktoré sú šetrné k prírode a planéte Zem? Zabudnite na bežné supermarkety, nakupujte bez obalov v Bezobalove!

V Bratislave na Blumentálskej ulici pred pár rokmi vyrástol koncept v podobe bezobalového obchodíku.Manželský pár sa jedného dňa rozhodol zhmotniť svoje predstavy o ekologickom nakupovaní do reality, a tak vzniklo Bezobalovo.

Malý obchodík v centre mesta, ktorý denne navštívia desiatky ľudí v snahe za zodpovednejším a udržateľnejším životom.

Keďže naše hodnoty v Gratitude sú transparentnosť, udržateľnosť a férový prístup k našej planéte, rozhodli sme sa navštíviť Andreu Šišmič, majiteľku a zakladateľku Bezobalova, ktorej sme sa spýtali niekoľko otázok so záujmom zistiť o bezobalových nákupoch viac.

Kedy vzniklo Bezobalovo a kde vás naši čitatelia môžu nájsť?

Nápad otvoriť Bezobalovo prišiel v lete 2018, kedy na Slovensku bolo bezobalových predajní  len zopár, žiadna však v tom čase nespĺňala našu predstavu o bezobalovom nakupovaní, ako  sme to poznali v zahraničí. Vo februári 2019 sme preto otvorili samoobslužnú predajňu na  Blumentálskej 25 v Bratislave, kde sme dodnes. 

Ako ste sa dostali k myšlienke založiť bezobalový obchod na Slovensku? Čo predchádzalo tomuto rozhodnutiu?

Ekológia a príroda sú mi veľmi blízke témy už niekoľko rokov. Moja vtedajšia práca síce nebola  z úplne iného oboru, ale cítila som potrebu zmeny a pracovného posunutia sa ešte viac  ekologickým smerom. Keďže sme pri cestách v rámci Európy nakupovali práve vo väčších  bezobalových predajniach, ktoré nás s manželom nadchli, bolo jasné, akým smerom sa chcem  uberať plus pridať k tomu vlastné nápady. 

Koncept ktorý ste na Slovensku pred pár rokmi rozbehli tu asi nemal obdobu. Stretli ste  sa s nejakými prekážkami?

Je pravda, že v tom čase bezobalové predajne takmer nikto nepoznal a úrady sa s tým nevedeli  úplne vysporiadať, nevedeli nás zatriediť kam patríme a čo majú od nás požadovať. Musím  povedať, že sme natrafili na veľmi príjemný prístup zo strany úradov, snažili sa nám pomôcť,  poradiť. Akurát to trvalo o niečo dlhšie ako sme predpokladali, keďže každý úradník mal na vec  iný pohľad ako nás zatriediť a čo požadovať. Krátko po otvorení našej predajne sa vytvoril  všeobecný rámec pre bezobalové predajne a tak je tento problém už v dnešnej dobe vyriešený. 

Keby ste mali zhrnúť v pár kľúčových slovách aké hodnoty v Bezlobalovo vyznávate,  ktoré by to boli a prečo?

V prvom rade je to udržateľnosť, správať sa k prírode a jej zdrojom s rešpektom. Ide to tiež ruka v ruke s lokálnosťou. Tiež úprimnosťou a férovosťou – voči zákazníkom ale i dodávateľom. 

Bol vizuálny aspekt pre vás pri tvorení konceptu Bezobalovo podstatný?

Ďakujeme. Áno venovali sme tomu kopec času. Máme radi minimalizmus, čistotu, jednoduché  línie a nepreplácané veci. Aj naša webová stránka je postavená veľmi jednoducho, bez  výraznejších marketingových ťahákov, vďaka ktorým by sme možno viac zarobili, no zákazníci  by nakúpili možno aj čo nepotrebujú a tomu sme sa chceli vyhnúť – následnému plytvaniu. 

Na akom princípe funguje váš obchod a čím sa odlišuje od bežných supermarketov a  iných obchodov?

Odlišujeme sa celkovým prístupom k nákupom ako takým. Zákazník si u nás môže nakúpiť množstvo aké potrebuje, nie je limitovaný veľkosťou balenia. Produkty vyberáme starostlivo od  malých pestovateľov a výrobcov, ktorým rovnako ako nám záleží na životnom prostredí. V  prvom rade nám ide o kvalitu a férovosť, nie o čo najnižšiu cenu. Napriek tomu sa nám darí  ponúkať produkty v priaznivých cenách vzhľadom k ich zloženiu či kvalite.

Veľké reťazce míňajú obrovské sumy na greenwashing. Presviedčajú svojich zákazníkov o ich ekologických krokoch, robia presný opak toho, čo robíme v Bezobalove my.

Dbáte na zloženie a aspekt udržateľnosti pri výbere značiek, ktoré budete v Bezobalovo  predávať?

Áno, rozhodne. Spolupracujeme s výrobcami a firmami, ktorých filozofia súznie s tou našou. Je  pre nás dôležité, aby sme mali podobnú víziu a ciele. Dnes nás už takmer denne niekto osloví s  ponukou produktov. I keď ide často o skvelé produkty, náš priestor v predajni je už limitovaný a  nechceme obchod až príliš preplniť. Kvantita v našej predajni nikdy nesmie prevýšiť kvalitu. 

udrzatelnost-nakup-bezobalovo-lacny nakup-nakup potravin-lidl-billa

Zohľadňujete sezónnosť v ponuke vášho sortimentu?

Samozrejme. Je to veľmi dôležité. Posledné roky sme si zvykli mať na pultoch obchodov všetko  celoročne a len málokedy sa ľudia zamyslia, ako je to možné a na úkor čoho to je. V sezóne  mávame aj zeleninku z jednej výbornej farmy. Každý týždeň nám dodajú niečo iné, to čo im  zrovna dozrelo. Taktiež nie vždy máme na pulte med či sviečky z včelieho vosku. Náš medár  nikdy neberie med na úkor svojho včelstva a tak sa stane, že nejaký čas máme produkty  nedostupné. Je to veľmi zodpovedný prístup, ktorý radi podporujeme. 

Viete nám priblížiť ako funguje váš dodávací reťazec? Je aj ten “bezobalový”?

Naše zásobovanie funguje prevažne z prvej ruky, to znamená že nám tovar chodí balený priamo výrobcom, poväčšine v 25kg papierových vreciach, vrecovine alebo kartónových krabiciach. Druhú veľkú skupoinu tvoria vrátne kýble a kanistre, ktoré si s dodávateľmi  vymieňame prázdne za plné. Je to ten najlepší spôsob, ktorý sa však dá robiť najmä lokálne,  nie pri dovozových surovinách. Niektoré veci chodia balené aj v plastových vreciach, ak je to  potrebné skrz zachovanie kvality samotnej potraviny. Papierové obaly, vrecia i krabice  využívame ďalej, taktiež rôzne výplne a často aj plastové vrecia. Ak niečo nevieme využiť,  starosltivo to vytriedime a separujeme.

Ako by ste momentáne opísali vašu zákaznicku klientelu? Aký typ ľudí k vám chodí  nakupovať?

Najčastejšie u nás nakupujú mladí pracujúci ľudia okolo 30 rokov a študenti. V posledných  mesiacoch, keď sa téma ekológie, lokálnosti a podpory malých firiem dostáva viac do médií si k  nám nachádza cestu aj staršia generácia, z čoho máme veľkú radosť. 

Aké minimum je podľa vás každý z nás schopný urobiť už dnes, aby nám všetkým “už zajtra” bolo lepšie?

Najekologickejšie a najjednoduchšie je využívať to, čo už doma máme. Či hovoríme o  potravinách, oblečení alebo čomkoľvek inom. Veľkým problémom (nielen) na Slovensku je  plytvanie. Ak priemerný Slovák nakúpi 3 tašky potravín akoby jednu rovno pri odchode z  obchodu vyhodil do kontajnera. Je to nielen záťaž peňaženky, ale najmä ekologická záťaž planéty. Taktiež separovať odpad a nehádzať všetko do čierneho kontajnera. V tomto máme na  Slovensku stále veľké medzery, aj keď sa každým rokom potroške zlepšujeme. Sú to dva  zdanlivo malé kroky, ktoré nás nestoja nič navyše, práve naopak – šetríme nimi nielen prírodu  ale aj našu peňaženku.

Ak aj vás zaujal tento koncept nakupovania,  navštívte Bezobalovo na Blumentálskej 25, otváracie hodiny a spomínaný e-shop nájdete aj na ich web-stránke.

Ďakujeme pani Šišmič za jej čas a ochotu sa s nami porozprávať, a jej bezobalovému obchodíku prajeme do budúcnosti iba veľa úspechov. Majú to celé krásne, však?