Skip to main content

S prichádzajúcim letom mnohí ľudia rozmýšľajú o stavbe bazéna. Veď, čo je príjemnejšie ako schladiť sa v horúcom letnom popoludní v čistej, osviežujúcej vode? A práve čistota vody a jej udržiavanie v bazéne je častou príčinou, pre ktorú sa ľudia tejto túžby vzdajú a radšej sa idú kúpať niekde na prírodné jazero.

Ak aj vy patríte k tým, ktorí sa v týchto dňoch začínajú zaoberať podobnými otázkami, máme dobré správy. Dnes je už možné kúpať sa na vlastnej záhrade vo vode bez chémie. Môžete si totiž vybudovať ekologické kúpacie jazierko alebo prírodný bazén.

Kúpanie bez chemikálií
Zatiaľ, čo chlórové a soľné bazény sa spoliehajú na chemickú úpravu vody, prírodné bazény a kúpacie jazierka sú založené na vysokom stupni samočistenia – podobne, ako sa to deje aj v prírodných vodných nádržiach. Voda v nich teda nevyžaduje žiadne chemikálie. Prírodné bazény sú preto nielen mimoriadne šetrné k pokožke a očiam, ale chránia aj životné prostredie a pomáhajú šetriť prevádzkové náklady. 

Nízka spotreba energie a vody
Prírodné bazény a kúpacie jazierka šetria zdroje hneď niekoľkými spôsobmi: sú úsporné z hľadiska spotreby, pretože vodu nie je potrebné po sezóne meniť. Okrem toho odpadovú vodu, ktorú bazény produkujú (napr. z oplachovania filtrov), možno jednoducho opätovne použiť v záhrade. Dajú sa ňou bezpečne zalievať rastliny. Voda tak ostáva súčasťou svojho prirodzeného kolobehu. Naproti tomu, odpadová voda z chlórových a soľných bazénov sa musí zlikvidovať, pretože je príliš presýtená chemickými látkami. 

Z lásky k prírode
Prírodné bazény a kúpacie jazierka sú dôležitým miestom pre hmyz a vtáky. Najmä v husto zastavaných mestských oblastiach poskytuje biotop kúpacieho jazierka vítaný zdroj vody a potravy. Vaša záhrada sa tak stane studňou života. No nemusíte sa báť komárov a doterného hmyzu. Čistiaca časť jazierka, či bazéna býva útočiskom vážok, ktoré si s komármi a inými otravnými spolubývajúcimi hravo poradia. A pretože voda sa z nich v zime nevypúšťa, prírodné bazény a jazierka sa môžu využívať aj v chladnom období – napríklad ako ponorný bazén po saunovaní alebo aj ako malé súkromné klzisko. Okrem toho, hladká, zamrznutá plocha vytvorí na záhrade úplne novú úroveň estetického zážitku.

Poďte si to vyskúšať
Možno by ste pred tým, ako sa pustíte do výkopových prác, chceli prírodný bazén vyskúšať na vlastnej koži. Určite vás poteší informácia, že na Slovensku takúto možnosť máte. Možnosť stráviť príjemný deň v osviežujúcej vode bez chlóru alebo inej bazénovej chémie totiž na Slovensku ponúka biokúpalisko Krtko vo Veľkom Krtíši. Presne ako pri menších kúpacích jazierkach a prírodných bazénoch sú za čistotu jeho vody zodpovedné iba prírodné procesy.

Biokúpalisko Krtko je prvé slovenské kúpalisko takéhoto typu a zároveň je aj najväčšie. Bazén s rozlohou 2 400 metrov štvorcových zaručí, že miesta na vodné radovánky je viac než dosť. Prírodnú atmosféru miesta dotvára aj kvákanie žiab, ktoré žijú vo filtračnej časti. Areál kúpaliska ponúka vyžitie aj pre deti, nájdete tam ihrisko, tobogány či skákacie hrady.Východ krajiny v tomto ohľade ponúka viacero možností a vy tak môžete navštíviť biokúpaliská v resorte Levočská Dolina či Sninské rybníky. Prípadne môžete spojiť kúpanie aj s agroturistickým zážitkom a pozrieť sa biokúpalisko Čľupko, ktoré je súčasťou farmy Busov Gaboltov. Stačí vám len zabaliť plavky a môžete stráviť príjemný deň v osviežujúcej vode bez chlóru alebo inej bazénovej chémie.