Skip to main content

Počuli ste už niekedy o upcyklácii? Zjednodušene povedané, upcyklácia je opätovné využitie materiálu bez znehodnotenia jeho kvality a zloženia. Vo WakiVaky týmto ekologickým spôsobom dokážu spracovať textilný materiál a ďaľej z neho tvoriť.

Z firmy založenej na vysokej škole sa po ôsmych rokoch fungovania pozeráme na úspešný projekt, ktorý toho stihol v rámci udržateľnosti na Slovensku veľa.

Mladý kolektív šikovných ľudí denne vlastnými rukami tvorí jedinečné vaky, ľadvinky, tašky, či obaly na počítače. A nie len to, svoje podnikateľské aktivity rozšírili na školenie o udržateľnosti, či tvorbu ekologického merchu pre firmy.

Ako vznikli WakiVaky?

WakiVaky vznikli ako školský projekt na FMUK (Fakulta manažmentu Univerzity Komenského) v roku 2014. Najskôr sme fungovali ako študentská firma a na tomto projekte sme sa učili.

Neskôr, po ukončení školy, som si založila živnosť a rozhodla som sa v projekte pokračovať. Dnes je z WakiVaky firma, ktorá zamestnáva niekoľko ľudí.

Opíšeš nám svoj kreatívny proces pri tvorení?

Celý kreatívny proces sa odráža od materiálu. Ako iste viete, materiál z ktorého tvoríme je označený ako odpadový, alebo vyradený. Čerpáme ho z veľkých výrobných firiem najmä z automobilového alebo nábytkárskeho priemyslu. Tento materiál nie je ľahké získať, no vynaloženie snahy stojí za to, nakoľko ide o veľmi kvalitné a netradičné látky, z ktorých sa šijú napríklad interiéry do áut.

Proces tvorenia teda začína v momente, keď máme takýto materiál na sklade. Testujeme ho a vymýšľame rôzne strihy a dizajnové prevedenia produktov, ktoré by z neho bolo vhodné ušiť. Pri našej práci sa vždy zameriavame najmä na funkčnosť a praktickosť produktov.

Aký typ vakov tvoríš? Sú to iba ruksaky, prípadne kabelky?

Začínali sme takými tými klasickými zaťahovacími vreckami, tzv. drawstring bags (sťahovacie tašky). Dnes našu ponuku tvoria ruksaky rôzneho strihu, ľadvinky, tašky, rôzne obaly na notebooky, dokumenty, alebo napríklad aj vaky na sedenie HACHAI. Kabelky do našej ponuky nepatria.

Tvoríš iba ty, alebo máš okolo seba tím kreatívnych spolupracovníkov?

Od začiatku sa obklopujem šikovnými a kreatívnymi ľuďmi. Najskôr to boli spolužiaci na škole, neskôr krajčíri a krajčírky, zväčša dôchodcovia, ktorí mi pomáhali vytvárať strihy produktov a šiť.

Momentálne sa náš tím rozrastá a som nesmierne vďačná za to, že do projektu vstúpili noví, šikovní a odhodlaní ľudia, ktorým slovo upcyklácia nie je cudzie a ktorí do projektu vkladajú kus seba a svojich zručností.

Venujete sa okrem výroby aj iným aktivitám?

Okrem výroby sa venujeme aj šíreniu osvety o potrebách recyklácie a upcyklácie textilného odpadu. Ponúkame služby ako sú prednášky a školenia, workshopy, swapy, či poradenstvo pri možnostiach využitia textilného odpadu.

A teraz niečo o udržateľnosti. Vieš nám vysvetliť čo znamená upcyklácia textilu a textilného odpadu?

Upcyklácia je akási vyššia forma recyklácie. Pričom pri recyklácií sa väčšinou daný odpadový materiál najskôr znehodnotí (zlisuje, rozdrtí, postrihá,..), aby sa z neho dal vyrobiť nový materiál, upcyklácia pracuje na princípe, že odpadový materiál ostane v takej forme v akej sa nachádza a bez zbytočných zásahov sa z neho vyrobí vec s vyššou pridanou hodnotou.

Textilný odpad si netreba predstavovať len ako niečo znehodnotené a špinavé. Ide o akýkoľvek textil, ktorý už stratil svoje pôvodné využitie, no stále si zachováva svoje vlastnosti a dá sa použiť na niečo iné.

udrzatelnost-udrzatelna moda-udrzatelna znacka-udrzatelne oblecenie-ruksak damsky- fashion udrzatelnost-ruksak kupa-ruksak na laptop-ruksak pansky-ruksak na notebook

Odkial tento textilný odpad čerpáte? Ako sa k vám dostane? Povedala by si nám o celom procese a type materiálov viac?

Ako som už spomínala, textilný odpad čerpáme z veľkých výrobných firiem na území Slovenska, predovšetkým zo západného Slovenska, ktoré máme najviac “po ruke”.

Tým pádom sa už aj pri zbere tohto materiálu snažíme tvoriť čo najmenšiu uhlíkovú stopu.

Materiál teda odoberáme nárazovo vo väčších objemoch, aby sme boli schopní ušiť aj viacero kusov produktov rovnakého dizajnu. Ide najmä o pevné a kvalitné čalúnické látky, ktoré kombinujeme s klasickými bavlnenými látkami. Oblečenie a malé kusy látok na našu výrobu nevyužívame, nakoľko nie sú v požadovanej kvalite a množstve.

Tvoríte ľuďom vaky aj na mieru?

Momentálne sa zaoberáme tvorbou produktov na mieru najmä pre firmy, ktoré by chceli vytvoriť svoj ekologický merch, alebo darčeky pre svojich zamestnancov, zákazníkov, či obchodných partnerov. Customizácia produktu je totižto dosť náročný proces, ktorý si vyžaduje dlhší čas.

Preto je dobré, keď sa náklady na tento čas tvorby produktu rozdelí medzi viacero objednaných produktov vo finále. Samozrejme, keď niekto chce, vytvoríme mu produkt na mieru aj v menšom objeme, prípadne aj jeden kus. Treba však rátať s tým, že takýto produkt bude stáť viac.

Vieš nám opísať, prečo je WakiVaky založené na hodnotách udržateľnosti?

Udržateľnosť je pre mňa životný štýl, ktorý je dnes nevyhnutný pre udržianie planéty v podmienkach vhodných pre život. Ide o hodnoty, ktoré by mal človek zastávať pri každodenných činnostiach, nehovoriac o aktivitách firiem.

Samozrejme je náročné a takmer nemožné sa správať 100% udržateľne vo všetkých oblastiach, no aj malý krok a zmena v zmýšľaní môže znamenať veľa. Tým by som k udržateľnosti chcela vyzvať aj ostatných jednotlivcov a firmy.

Ako by si charakterizovala situáciu v rámci udržateľnosti na Slovensku?

Na základe môjho pozorovnia Slovensko na tom nie je až tak zle. No voči západným krajinám stále zaostávame. Mám však pocit, že to napreduje a smeruje k lepšiemu, avšak pomalými krokmi.

Ako hodnotíš vaše doterajšie fungovanie?

Popri fungovaní projektu WakiVaky boli ťažšie aj ľahšie chvíľe. Niekedy som si aj poplakala, napríklad, keď som po prehýrenej noci na festivale musela ráno vstať a ísť predávať do stánku na celý deň. No našťastie tých úsmevných okamihov bolo viac.

Čo mi vždy vyčarí úsmev na tvári je, keď niekde stretnem človeka, ktorý má na sebe WakiVaky produkt. Vtedy mi vždy srdiečko poskočí.

Aj takto môže vyzerať udržateľná móda.

Premýšľali ste niekedy nad tým, že bežne dostupné či už dámske alebo pánske ruksaky Vám prídu nezaujímavé? Stačí si pozrieť, čo slovenská udržateľná značka WakiVaky dokáže vytvoriť. Ďakujeme Dominike z WakiVaky za rozhovor, a prajeme veľa šťastia do ďaľších projektov.