Skip to main content

Bíglovia sú známi svojou jemnou a milou povahou, a preto sa často používajú pri pokusoch na testovanie kozmetiky.

V prípade Buddyho a Coopera boli ich nevinné duše zneužité na zisk v multimiliónovom priemysle testovania na zvieratách. Tieto milé psíky sa narodili do sveta, kde ich telá boli len nástrojmi na experimentovanie, bez ohľadu na ich vnímavosť. Vďaka tajnému vyšetrovaniu PETA boli Buddy a Cooper zachránení a dostali druhú šancu na život. Priviedli ich na Kindness Ranch, kde môžu konečne žiť ako skutočné psy, bez krutého a neľudského zaobchádzania, ktoré predtým znášali. Buddy a Cooper môžu konečne behať a hrať sa, cítiť slnko a zažiť radosť zo života. Už nemusia trpieť v mene vedy a za to organizácii PETA môžeme byť všetci vďační.

Tajný život kozmetických laboratórií: zvieratá trpia za krásu

Testovanie kozmetiky na zvieratách je široko kritizované hlavne pre svoju krutosť a nedbalosť voči živým bytostiam. Zvieratá sú vystavované bolestivým procedúram, ako napríklad aplikácii chemických látok do očí alebo na kožu, či násilnému podávaniu veľkého množstva látky. Tieto testy im môžu spôsobiť vážne následky, vrátane oslepnutia, poškodenia orgánov a smrti. 

Každoročne sa v laboratóriách testuje na desiatkach tisíc zvierat. Štatistiky ukazujú, že počet zvierat, ktoré zomierajú v dôsledku testovania kozmetiky, sa pohybuje okolo milióna ročne.

Táto krutá realita viedla k rozsiahlemu odsúdeniu danej praxe a mnohí žiadajú jej zákaz. Okrem etických obáv existujú aj vedecké dôvody, prečo sa vyhýbať testovaniu na zvieratách. Mnohé z nich nereagujú na látky rovnakým spôsobom ako ľudia, takže výsledky týchto testov sú nespoľahlivé.

Čo hovoria dáta? 

Podľa údajov z členských krajín EÚ z roku 1991 padlo za obeť testovania kozmetiky až 12 miliónov zvierat. Avšak do roku 2017 klesol v 28 členských krajinách ich počet na takmer 9 miliónov.

“Legislatíva EÚ nepriniesla len zníženie počtu zvierat používaných v experimentoch, ale tiež viedla k väčšej transparentnosti v danej oblasti,” tvrdí dátový vedec Pierre Deceuninck. “Táto legislatíva umožňuje detailné pochopenie, ako sa v EÚ využívajú zvieratá a kde je možné dosiahnuť zlepšenie.”

V roku 2013 EÚ zakázala predaj kozmetických výrobkov obsahujúcich zložky testované na zvieratách. Pred týmto zákazom neexistoval záujem zo strany kozmetického priemyslu, ktorému sa nechcelo robiť zmeny. To potvrdzuje aj Silvia Casati, špecialistka na alternatívy testovania: „Teraz tieto spoločnosti vedú vývoj nových metód a navrhujú spôsoby ich optimálnej kombinácie v rámci integrovaných stratégií testovania a hodnotenia.”

Európska komisia tiež za posledné dve desaťročia investovala viac ako 700 miliónov eur do vyše 200 projektov súvisiacich s alternatívnymi testovacími metódami. Je dôležité, aby tento trend pokračoval a aby sa pridalo čo najviac kozmetických spoločností, aby sa znížil počet zvierat, ktoré trpia v dôsledku testovania kozmetiky. 

Medzi výnimočné značky, ktoré sa zaviazali dodržiavať dobré životné podmienky zvierat, patrí aj SAVON. Žiadny zo svojich výrobkov ani ich zložiek netestuje na zvieratách a namiesto toho používa dermatologické testovanie. Aj vďaka tomu sa SAVON nebojí byť transparentnou značkou vo výrobnom procese jej produktov. 

“Prírodná kozmetika SAVON zo Slovenska je tvorená s láskou a s úctou k prírode,” opisuje svoju značku Iveta Burešová Mikletičová. 

Ako alternatívne metódy posúvajú kozmetický priemysel dopredu

Našťastie, s pokrokom v oblasti technológií a vedy dnes existuje niekoľko alternatívnych metód, ktoré sú nielen humánnejšie, ale aj presnejšie pri určovaní bezpečnosti kozmetiky.

Jednou z najsľubnejších je testovanie in vitro. Pri tejto metóde sa namiesto živých zvierat používajú bunkové a tkanivové kultúry. Testovanie in vitro je efektívnejšie, pretože môže poskytnúť výsledky v oveľa kratšom čase. Taktiež náklady na takéto testovanie sú oveľa prijateľnejšie.

Ďalšou alternatívnou cestou je použitie počítačových simulácií. Táto metóda využíva zložité počítačové algoritmy na predpovedanie účinkov kozmetiky na ľudí. Je veľmi účinná, pretože dokáže simulovať ľudskú fyziológiu, farmakológiu a toxikológiu.

Používanie alternatívnych metód, ako sú testovanie in vitro, počítačové simulácie a simulátory pre ľudí a pacientov, je nielen humánnejšie, ale aj presnejšie pri určovaní bezpečnosti kozmetiky.

Naše odporúčania

Je dobré si dôkladne preverovať značky, ktoré nakupujete. Možno sa to nezdá, ale nie každý, kto na prvý pohľad vyzerá, že má dobrý úmysel, ho naozaj aj má.

Bígle Buddy a Cooper nám pripomínajú, aké dôležité sú práva zvierat a prečo je potrebná zmena v kozmetickom priemysle. Musíme uznať, že tieto zvieratá sú cítiace bytosti, ktoré si zaslúžia rovnakú úctu a súcit ako ktorýkoľvek iný živý tvor. Je načase, aby sme skoncovali s ich vykorisťovaním za účelom zisku a zabezpečili, aby sa so všetkými živými bytosťami zaobchádzalo láskavo a s rešpektom.

V našom portfóliu značiek nenájdete produkty, ktoré by boli testované na zvieratách. 

Výberom výrobkov SAVON budete mať dobrý pocit z rozhodnutia sa pre kvalitné produkty. Ich výrobky sú vyrábané z prírodných a organických zložiek, ako sú byliny a esenciálne oleje kultivované na ekologických farmách, ktoré vyživujú pokožku. Vyhýbajú sa používaniu drsných chemikálií alebo syntetických zložiek, ktoré ju môžu poškodzovať. Navyše sú všetky ich produkty vyrobené eticky a trvalo udržateľným spôsobom. Táto kozmetika bude nielen krásne vyzerať v kozmetickej taštičke, ale vďaka absencii škodlivých chemikálií bude i prispievať k ochrane životného prostredia. Balenie kozmetiky je vyrobené z recyklovaných materiálov a môže byť opätovne použité.

Na záver možno povedať, že kozmetika netestovaná na zvieratách ponúka etickejšiu a humánnejšiu možnosť k tradičnej kozmetike a umožňuje spotrebiteľom vedome sa rozhodovať o svojich nákupných zvyklostiach. Vzhľadom na dostupnosť alternatívnych metód testovania a rastúci dopyt spotrebiteľov po výrobkoch bez krutosti je dôležité, aby spoločnosti zvážili prechod na testovanie kozmetiky alternatívnymi spôsobmi.